mocznik w kosmetykach

Mocznik to jeden z naszych największych sprzymierzeńców w walce o piękną i nawilżoną skórę. Sprawdź, jak wielką moc kryje w sobie ta niepozorna substancja i dowiedz się, jak wykorzystać ją w codziennej pielęgnacji twarzy i ciała.

Właściwości mocznika

Mocznik to jedna z substancji, której właściwy poziom decyduje o nawilżeniu i gładkości skóry. Stanowi niezbędny element NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego, który chroni skórę przed odwodnieniem. Organicznym źródłem mocznika, czyli diamidu kwasu węglowego, jest proces rozpadu białek, zachodzący przede wszystkim w naszej wątrobie. Substancja wydalana jest z organizmu głównie w moczu – stąd jej zwyczajowa nazwa. Optymalne stężenie mocznika w naskórku to ok. 1% jego całkowitej masy. Obniżenie tej wartości może powodować suchość i podrażnienia skóry, co w konsekwencji zmniejsza jej odporność na czynniki zewnętrzne i przyspiesza proces starzenia.

Działanie mocznika

Mocznik ma działanie silnie higroskopijne, antyseptyczne, złuszczające i regenerujące, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji twarzy i ciała. Urea występuje w postaci bezbarwnego i bezwonnego proszku, co ma szczególne znaczenie w przypadku produktów, przeznaczonych do cery wrażliwej i skłonnej do alergii. Dzięki swoim właściwościom keratolitycznym, mocznik rozszczepia łańcuchy keratyny, a tym samym redukuje grubość warstwy rogowej naskórka i reguluje naturalne procesy odparowywania wody. Działanie keratolityczne jest tym silniejsze, im większe stężenie mocznika w skórze.

Zastosowanie mocznika w kosmetyce

Mnogość dobroczynnych właściwości mocznika czyni go doskonałym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry problemowej. Substancja stanowi przede wszystkim ogromne wsparcie dla cery suchej i odwodnionej – przyciąga cząsteczki wody i pomaga wiązać je w głębokich warstwach skóry. Antyseptyczne działanie mocznika wykorzystywane jest natomiast w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej, które zapobiegają rozwojowi bakterii i stanów zapalnych.

Kremy do twarzy z mocznikiem

Uniwersalne właściwości diamidu kwasu węglowego zostały wykorzystane do opracowania innowacyjnej linii dermokosmetyków Eva DERMO. Mocznik znalazł się m.in. w składzie kremów do trzech różnych typów cery – suchej i wrażliwej (Eva DERMO), tłustej (Eva DERMO SEB OFF) oraz naczynkowej (Eva DERMO RED OFF). Jego działanie uzupełnione zostało dodatkiem kwasu hialuronowego, który tworzy na skórze niewyczuwalny film ochronny i zapobiega nadmiernemu parowaniu wody.

Balsam do ciała z mocznikiem

Nasza skóra potrzebuje nawilżenia nie tylko w okolicach twarzy czy dekoltu. Letnie kąpiele słoneczne, zimowe mrozy, podrażnienia związane z depilacją – to wszystko może ją dodatkowo wysuszać i osłabiać jej naturalne funkcje ochronne. Właśnie dlatego mocznika warto szukać również w składzie kosmetyków do ogólnej pielęgnacji ciała, takich jak Intensywnie nawilżający balsam do ciała Eva DERMO. Dzięki lekkiej konsystencji, produkt łatwo się wchłania, pozostawiając skórę miękką, elastyczną i miłą w dotyku.

Kosmetyki z mocznikiem – pielęgnacja skóry od stóp do głów

Mimo swych szerokich możliwości, mocznik nadal kojarzony jest przede wszystkim z preparatami do zadań specjalnych. Pękające pięty? Przesuszona skóra dłoni? A może chropowate łokcie i kolana? Kosmetyki z mocznikiem zadbają o zdrowie Twojej skóry od stóp do głów. Krem do rąk Eva DERMO wzbogacony olejem z rokitnika i witaminą E, świetnie odżywia i uelastycznia skórę, pozostawiając na niej niewyczuwalny film, zabezpieczający przed utratą nawilżenia. O piękne stopy zadbasz natomiast sięgając po Krem-maskę do stóp EVA DERMO z mocznikiem w stężeniu 10%. Dzięki bogatej konsystencji oraz zawartej w nim lanolinie, produkt skutecznie wygładza i przyspiesza regenerację popękanych pięt.
Nawilża, regeneruje, zmiękcza, łagodzi stany zapalne i zapobiega rozwojowi bakterii… Korzystne dla skóry właściwości mocznika można wyliczać bardzo długo. Jego szerokie spektrum działania sprawia, że substancja stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej pielęgnacji, niezależnie od typu skóry. Sprawdź koniecznie, czy w składzie Twoich kosmetyków znajduje się ten dobroczynny składnik (oznaczany również jako UREA). Jeśli nie, wypróbuj jeden z mocznikowych produktów Eva DERMO!

Mocznik w kosmetykach – poznaj jego właściwości i zastosowanie
5 (100%) 1 vote